Veel volwassenen en kinderen krijgen in hun leven te maken met ontstekingen. Soms ernstig, soms minder ernstig. Meestal worden reguliere ontstekingsremmers ingezet om het tij te keren en de schade aan de lichaamscellen te herstellen. Dit lukt niet altijd. Welke rol CBD-olie hierin kan spelen vertel ik in deze blog. Maar eerst leg ik uit wat een ontsteking eigenlijk is.

Ontstaan van een ontsteking

CBD-olie van All by HempEen ontsteking is een pijnlijke opzwelling ergens in het lichaam als reactie op een weefselbeschadiging. Ontstekingen kunnen kortdurend of chronisch zijn en veroorzaken pijn, zwelling en roodheid. Soms gaan ze gepaard met koorts. Acute gevallen kunnen uiteindelijk ook tot chronische aandoeningen leiden. Ontstekingen kunnen op diverse manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een bacterie, virus of lichaamsvreemde stof.

Doel van een ontsteking

Ontstekingen hebben maar 1 doel: de schade aan de aangedane plaats zo snel mogelijk herstellen en de ziekteverwekkers liquideren. Hiervoor komt het immuunsysteem in actie. Als deze actie niet succesvol blijkt, kan ons afweersysteem antistoffen gaan produceren die zich tegen het lichaam richten. Zuivere CBD-olie kan hier wellicht een belangrijke taak vervullen door activatie van bepaalde cytokinen in het lichaam. Je kunt het hier bestellen.

Wat zijn cytokinen?

Cytokinen zijn eiwitten en bepaalde ketens van aminozuren, ook wel peptiden genoemd. Cytokinen lijken verdacht veel op hormonen. Het is hun taak om direct alarm te slaan bij verstoringen ergens in het lichaam bijvoorbeeld bij een ontsteking. Ze zijn betrokken bij de afweer, het immuunsysteem en bij de vorming van bloedcellen en zijn van onschatbare waarde voor het lichaam. Diverse wetenschappelijke onderzoeken op muizen hebben aangetoond dat CBD in staat is om bij ontstekingen bepaalde cytokinen in het lichaam te activeren.

CBD-olie en het effect op cytokinen

ontstekingsremmers blogBij sommige specifieke ontstekingen zijn soms bepaalde cytokinen nodig om ze te laten verdwijnen. CBD olie kan door zijn remmende en stimulerende eigenschappen helpen om de op dat moment gewenste cytokinen te activeren en andere juist af te remmen, omdat ze genezing van de ontsteking tegenhouden. Hierdoor kan CBD bestaande ontstekingen afremmen, soms ook genezen en nieuwe voorkomen door preventief gebruik. Het eindresultaat hangt af van de patiënt en de soort ontsteking.

CBD tegen ontstekingen

Hoewel CBD kan fungeren als doeltreffende ontstekingsremmer, is succes niet altijd verzekerd. Dit hangt onder andere af van de persoon, zijn levensstijl, de dosering van CBD olie en de aard van de ontsteking. Bij de ene persoon wordt de ontsteking enkel afgeremd, terwijl bij een andere persoon met dezelfde aandoening deze volledig kan genezen. Behalve een ontstekingsremmer kan CBD ook een natuurlijke pijnstiller zijn die ook de pijn door ontstekingen te lijf gaat. Hiervoor zijn CBD, THC en bepaalde terpenen verantwoordelijk.

De rol van terpenen bij ontstekingen

Door stimulatie van het endocannabinoïde systeem in ons lichaam kunnen CBD, THC en bepaalde terpenen ontstekingen aanpakken. Uit recente wetenschappelijke onderzoeken is ook gebleken dat gebruikers van CBD olie of CBD softgel capsules door de bank genomen minder last hebben van ontstekingen. Daarbij wil ik de kanttekening maken dat het onverstandig is om CBD in andere vormen tot je te nemen zoals het roken van wiet. De keuze tussen CBD en reguliere onstekingsremmers verschilt per persoon.

CBD of reguliere ontstekingsremmers?

Blog over alternatieve middelenReguliere ontstekingsremmers zijn er in overvloed. Helaas veroorzaken de meeste nare bijwerkingen. Dit kan voor iemand een reden zijn om over te stappen op een alternatieve oplossing zoals zuivere CBD olie. De werkzame stoffen hierin zijn CBD, THC en bepaalde terpenen. CBD en bepaalde terpenen zijn de meest krachtige en kunnen zorgen voor het afremmen en genezen van de ontsteking. De stof THC heeft een pijnstillende werking. Het is wel even aftasten wat de beste dosering is.

Dosering en aard van de ontsteking

CBD olie bevat een bepaald percentage CBD. Dit gehalte is bepalend voor de uiteindelijke werking van het product. Helaas zitten er per fabrikant verschillen in de hoeveelheid CBD. Zo zijn er fabrikanten die de stof CBDA optellen bij het CBD-percentage. Gevolg is dat er voor een goede werking te weinig CBD in hun product zit. Bij de CBD-producten van All by Hemp krijgt u wel de juiste hoeveelheid CBD in elk product; wij tellen daar de CBDA nooit bij op. Voor wat betreft de dosering zal deze lager liggen bij een lichte ontsteking en zult u die moeten verhogen als de aandoening ernstig is. Ik adviseer bij ontstekingen altijd een langdurig gebruik om zeker te zijn dat de aandoening niet terugkeert.

Auteur: Willem van de Waal

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.