Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening die zowel jongeren als volwassenen van alle geslachten kan treffen. Een prikkelbare darm komt bij vrouwen vaker voor. Behandelingen met medicijnen wel of niet in combinatie met een dieet, slaan niet bij elke patiënt aan. Bovendien kan medicatie vervelende bijwerkingen veroorzaken bovenop de toch al pijnlijke symptomen.

Symptomen prikkelbare darmsyndroom

prikkelbare darmsyndroomEen prikkelbare darm veroorzaakt bij de zieke milde tot heftige darmklachten en maagklachten. De aandoening is herkenbaar aan buikpijn, krampen gasvorming, opgeblazen gevoel, misselijkheid, verstopping of juist diarree, anale bloedingen en gewichtsverlies. De aandoening kan diverse oorzaken hebben.

Mogelijk ontstaan van een prikkelbare darm

Er zijn verschillende oorzaken te noemen die ten grondslag liggen aan het prikkelbare darmsyndroom. Zo kan dit een gevolg zijn van een maagdarminfectie, een onbalans in de darmflora of psychotische ziekte. Ook stress, angst, boosheid of depressies kunnen een nadelige uitwerking op het maagdarmkanaal hebben. Voeding speelt eveneens een belangrijke rol. Voedingsmiddelen en genotmiddelen waaronder gesmolten kaas, teveel noten en alcohol hebben een negatieve uitwerking op het goed functioneren van maag en darmen. Zou het gebruik van zuivere hennepolie misschien een gunstige invloed kunnen hebben op deze ziekte? Probeer het vandaag nog.

Hennepolie en hars bij maagdarmklachten

prikkelbare darmDe hars en de olie van de hennepplant staan over de hele wereld al eeuwenlang bekend als helpers bij maagdarmklachten. Om te bewijzen dat endogene cannabinoïden een positieve rol spelen in het maagdarmstelsel, hebben wetenschappers bij proeven op muizen aangetoond, dat het activeren van cannabinoïden de afscheiding van de vloeistof in maag en darmen vermindert en ontstekingen afzwakt. Daarnaast zijn hennepverbindingen pijnstillend en gaan ze braken tegen. In veel gevallen kunnen afgeleide producten van de hennepplant darmkrampen verminderen doordat ze samentrekkingen van de gladde darmspieren afremmen. Bij een chronische maagdarmontsteking verhoogt het lichaam het aantal cannabinoïdereceptoren in het ontstekingsgebied om zo de infectie de baas te worden.

Onderzoeken en studies naar colitis en CBD en THC

Hennepolie lijkt de symptomen van een prikkelbare darm te kunnen temperen en oorzaken daarvan mogelijk te kunnen wegnemen. Een wetenschappelijke studie uit 2003 naar toepassing van cannabinoïden bij maagdarmaandoeningen toont aan dat de THC uit de hennepplant ongeremde bewegingen van de darmen bestrijdt waardoor spasmen en buikpijn verminderen. Een andere studie uit 2004 laat zien dat cannabis het vermogen heeft om zenuwpijnen te temperen. Een preklinische studie uit 2007 op knaagdieren bewijst dat de Lactobacillus Acidophilus darmbacterie ervoor zorgt dat het aantal cannabinoïde en opioïde receptoren toeneemt waardoor de pijn afneemt. Een onderzoeksoverzicht uit 2008 van neuroloog Ethan Russo brengt aan het licht dat het prikkelbare darmsyndroom ontstaat door een vermindering van endocannabinoïde in het lichaam. Maag en darmen worden door dit tekort gevoeliger.

Terugdringen gevoeligheid darmen

hennepolie van de hennepplantDat bij lijders aan maagdarmaandoeningen behandelingen met cannabinoïden de gevoeligheid en ontstekingskansen van maag en darmen kunnen verminderen, blijkt uit een onderzoek uit 2008. Tot slot komt uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2011 naar voren dat een therapeutisch behandelingstraject met CBD zeer goede resultaten kan geven bij lijders aan een maagdarmziekte. Uit gesprekken met maagdarmpatiënten komt steevast naar voren dat diegenen die hennepolie gebruiken, de symptomen van de ziekte zien afnemen of zelfs verdwijnen. Ook bij mensen die geen baat hadden bij reguliere medicatie of door gebruik ervan ernstige bijwerkingen kregen, boekten wel goede resultaten met CBD.

Tot slot

Bovengenoemde wetenschappelijke studies zijn nog maar een klein gedeelte van het geheel aan wetenschappelijke bewijzen dat met zowel THC als CBD nieuwe behandelmogelijkheden toepasbaar zijn bij maagdarmziekten. Denk hierbij aan het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, diarree en gastro-oesofageale reflux waarbij de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Vooralsnog valt zuivere hennepolie onder de voedingssupplementen en wordt het product in Nederland nog niet toegelaten in klinische onderzoeken.

Auteur: Willem van de Waal

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.