Wat misschien niet iedereen weet, is dat er gouden en zwarte CBD-olie in omloop is. De verschillen in zuiverheid tussen deze oliën is groot als we praten over de werkzame stof CBD. Fabrikanten kunnen namelijk hennepolie maken uit diverse CO2-aftreksels. Zo zijn in de winkels op dit moment rauwe, gefilterde en gedecarboxyleerde cannabisoliën te koop. Welke van de concentraten de beste zijn, leg ik uit in deze blog.

Gouden CBD-olie

21860869 - natural iconOm de volledige kracht van de gouden variant te benutten, zijn bewerkingsprocessen van de olie nodig. Een van die processen is decarboxylering. Deze afsplitsing kan de fabrikant tot stand brengen door de hennep te verhitten om zo de geneeskrachtige bestanddelen te activeren. Het is meestal een natuurlijke reactie waarbij een CO2 molecule door een verbinding wordt afgesplitst. Hierdoor verandert de onwerkzame stof CBDA in actieve CBD en heeft de consument optimaal profijt van de heilzame werking van CBD.

Optimaal gebruiksgenot

Onze eigen CBD-olie is bijvoorbeeld zo’n gouden variant. Dit CBD-product wordt gemaakt uit industrieel gekweekte, legale hennep. Het wordt tijdens het productieproces ontdaan van ongewenste delen zoals plantenresten, vetten en bladgroenkorrels. Hierdoor behoudt de olie een vast CBD-gehalte met alle aromatische terpenen die van nature in CBD voorkomen. Dit is voor de gebruiker een belangrijk aspect, doordat dit concentraat zijn doeltreffende werking dankt aan de zuiverheid. Die reinheid valt ook af te lezen aan de prachtige gouden kleur van de vloeistof.

Aromatisch en constante vloeibaarheid

Gouden CBD-olie ruikt aangenaam en natuurlijk en is altijd prettig van smaak. Dit komt door het intensieve zuiveringsproces waarbij bladgroen en andere plantenresten uit de olie zijn verwijderd. Alle natuurlijke aroma’s die zich in de terpenen bevinden zijn hierdoor behouden en komen positief tot uiting in de smaak en geur. Voor wat betreft de vloeibaarheid is ook alles dik in orde; bij temperatuurverschillen ontstaat hierin weinig verschil.

De prijs van dit goud

Hoewel de aanschafprijs van gouden cannabisolie iets hoger ligt, heeft deze variant zeker veel voordelen voor de gebruiker. Zo is de CBD-concentratie in de flesjes onderling altijd stabiel. Dit komt door de hoge zuiverheid. Daardoor ligt het verbruik aanmerkelijk lager dan bij zwarte CBD-olie. Uiteindelijk ben je goedkoper uit met de duurdere versie. Daar komt nog bij dat gebruikers zich geen zorgen hoeven maken over eventuele overdosering door instabiele CBD-gehaltes.

THC-gehalte in de gouden variant

THC is de stof die psychoactieve effecten bij mensen en dieren veroorzaakt. Ze noemen het ook wel stoned. In CBD-olie bedoeld voor geneeskrachtig gebruik, is THC hoogst ongewenst. Daarom komt in de gouden oliën een te verwaarlozen concentratie THC voor van 0,05 procent of minder. Daardoor is bijvoorbeeld cannabisolie van All by Hemp absoluut legaal en veilig in gebruik.

Zwarte CBD-olie

blog-07-foto-02Zwarte CBD-olie heeft zijn benaming niet te danken aan de zwarte markt, maar aan zijn rauwheid. Deze variant is snel te fabriceren vanwege het minieme aantal bewerkingen. Het enige bewerkingsproces is een filtering. Daarna vermengt de fabrikant het concentraat met een plantaardige olie. Door de filtratie worden ongelukkigerwijs stoffen uit de olie verwijderd die onderdeel zijn van de van oorsprong aanwezige heilzame stoffen in CBD. Mensen en dieren die gevoelig zijn, ervaren na inname van zwarte hennepolie vaak misselijkheid, duizeligheid en andere negatieve bijwerkingen.

Variabele concentratie CBD

Deze olie heeft zijn zwarte kleur te danken aan de rauwheid. Het CBD-gehalte van de zwarte variant is veel minder constant en is lastiger te stabiliseren. Dit heeft vooral te maken met de wisselende structuur van de stof en het gebruik van chemicaliën en conserveringsmiddelen die na filtering in de olie achterbleven. Voor de gebruiker heeft dit een groot nadeel: door de grote concentratieverschillen in het CBD-bestanddeel per verpakking is een goede afstemming van de dosering vrijwel onmogelijk. Daarom is deze hennepolie voor toepassing bij gezondheidsproblemen niet de juiste keuze.

Zwarte geur en smaak

Zwarte CBD-olie blinkt niet bepaald uit in zijn geur en smaak. Dit type olie smaakt uitgesproken bitter en aards – bijna tegen het onaangename aan. Daarbij komt nog een andere onhebbelijkheid, namelijk de wisseling in vloeibaarheid bij temperatuurverschillen. Soms gedragen deze oliën zich als een vaste substantie en ben je verplicht om vóór inname het flesje in lauw water te verwarmen. Ook de buitenkant van de verpakking kun je na gebruik maar het beste goed reinigen, want achtergebleven olieresten worden direct taai en plakkerig.

Wat betaal je voor de zwarte uitvoering?

De aankoopprijs van zwarte cannabisolie mag dan lager liggen dan die van zijn gouden broertje, de vele nadelen vind ik van doorslaggevend belang bij de keuze. Behalve het ongemak van een voortdurend wisselende concentratie CBD en een hoger verbruik, vind ik de moeilijke doseerbaarheid vanwege de wisselende concentraties een gegronde reden om deze variant in het schap te laten staan.

THC-gehalte

blog-07-foto-03Het THC-gehalte in zwarte CBD-olie bedraagt maar liefst 0,2 procent. Dat is behoorlijk hoger dan de zuivere, gouden CBD-oliën. Gebruik door mensen en dieren met gezondheidsklachten is daarom af te raden.

Tot slot het entourage-effect

CBD-olie werkt zo doeltreffend vanwege het entourage-effect. Dit houdt in dat het gebruik van 1 afgescheiden, actieve verbinding uit de hennepplant een aantal specifieke effecten zal geven. Verbindingen mogen op zichzelf dan wel krachtig zijn, alle verbindingen samen hebben een effectiviteit die vele malen hoger ligt. Daarom hebben mensen met gezondheidsproblemen het meeste baat bij gouden hennepolie zoals wij die aanbieden. Wil je ook een veilig CBD-product? Je kunt het in onze shop bestellen.

Auteur: Willem van de Waal

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.