CBD-producten lijken de laatste tijd meer in de belangstelling te staan dan THC. Er vindt een opvallende verschuiving plaats in de aandacht voor de cannabinoïden THC en CBD die voorkomen in hennepplanten. Hoe dit komt, kun je lezen in deze blog.

CBD-producten uit cannabisplantWas THC van oudsher de meeste gewilde cannabinoïde die stond voor de psychoactieve eigenschappen en sterkte van wiet, de laatste tijd is er juist meer belangstelling voor CBD-producten zoals CBD-olie die de cannabinoïde CBD bevatten. THC is favoriet bij gebruikers van illegale wiet. De stof veroorzaakt psychoactieve effecten bij mens en dier, ook wel stoned genoemd. Voor wietkwekers is de teelt van deze illegale cannabis met een hoog THC-gehalte een rijke bron van inkomsten; er worden zelfs speciale soorten wiet gekweekt met extreem hoge THC-niveaus van boven de 20 procent. Bij gebruikers leidt juist die de hoogte van het THC-gehalte in veel gevallen tot nare bijwerking en verslaving.

CBD-producten en CBD

CBD is de afkorting van cannabidiol. Het is een niet-psychoactieve cannabinoïde die ook voorkomt in de hennepplant. Kwekers negeerden de aanwezigheid van CBD in wiet tientallen jaren, omdat ze dachten dat CBD niets anders deed dan de psychoactieve effecten van THC te verzachten. Toen, na een ballingschap van 70 jaar, de wetenschappelijke onderzoeken naar de geneeskrachtige werking van cannabis in een stroomversnelling kwamen, ontdekten wetenschappers al snel dat CBD slechts een bijrol speelt als demper van bepaalde bijwerkingen die THC veroorzaakt. Ook ontdekten ze dat cannabidiol de hoofdrol speelt als het gaat om een genezende werking bij uiteenlopende gezondheidsproblemen. De cannabinoïde THC is daarom in CBD-preparaten gereduceerd tot een minimum.

CBD-percentages

chemische formule CBDIn CBD-olie van All by Hemp zit slechts een percentage van 0,05 procent THC. Zou dit gehalte hoger zijn, dan lopen gebruikers wél de kans om stoned te worden en dat is bij CBD-olie niet de bedoeling, omdat het uitsluitend gaat om de heilzame werking bij gezondheidsklachten. Al naar gelang de toepassing is CBD-olie verkrijgbaar in diverse sterktes vanaf 2,5 tot en met 10 procent. Althans in onze shop. Er zijn extra rijke soorten te koop die een CBD-percentage van 12 procent bevatten. Dit juiste sterkte geeft de gebruiker de mogelijkheid om de dosering heel precies af te stemmen op de kwaal en het gewicht van de lijder. CBD-olie 2,5 procent kun je het beste gebruiken voor kinderen vanaf 6 jaar en huisdieren. Je kunt het ook prima inzetten ter preventie. De sterkte van 10 procent daarentegen, is ideaal als toepassing bij chronische gezondheidsklachten en slopende ziekten; je hebt dan minder druppels per keer nodig. Op dit moment telen kwekers van industriële hennepplanten nieuwe hennepsoorten met een CBD-percentage boven de 12 procent.

Verschuiving negatief of positief?

De verschuiving van de focus op THC naar CBD vind ik als natuurgeneeskundig therapeut een goede zaak. Dit, omdat de wetenschap met steeds meer bewijs van de geneeskrachtige effecten van CBD uit cannabis naar buiten komt. Mensen die kampen met allerlei aandoeningen, zoeken vaker hun toevlucht bij CBD-olie, omdat reguliere medicijnen onvoldoende werken, teveel bijwerkingen geven of domweg veel te duur zijn om zelf te moeten betalen. Daarbij vinden ze het een veilige gedachte dat ze niet stoned of verslaafd kunnen raken van CBD-producten.

Hoe veilig is CBD voor kinderen en huisdieren?

CBD-productenHet fijne van CBD-olie is ook dat je het veilig kunt toedienen aan kinderen vanaf 6 jaar en huisdieren. Helaas lijden mensen en dieren in de huidige tijd van milieuvervuiling, voedselbewerking en elektromagnetische straling steeds vaker aan chronische aandoeningen en dodelijke ziekten. Voor ouders en verzorgers zal het een geruststelling zijn te weten dat hun kind of dier geen psychoactieve effecten zal ondervinden door het gebruik van CBD. Gelukkig heeft cannabidiol geen vervelende bijwerkingen zoals bij reguliere medicijnen vaak het geval is. Zelfs bij overdosering is er geen risico. Veilige CBD-producten bestelt u in onze shop.

Auteur: Willem van de Waal

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.